
11 راه کنار آمدن با معلولیت از نظر احساسی
کنار آمدن با معلولیت از جمله چالش هایی است که پیش روی اکثر افرادی که دچار ناتوانی جسمی می شوند و حتی نزدیکان آن ها قرار دارد. هر فرد در زندگی ممکن است بنا به دلایل گوناگون دچار معلولیت یا ناتوانی جسمی شود. داشتن معلولیت واقعاً دشوار است، اما دشوارتر از آن کنار آمدن با این شرایط جدید است. روش های زیادی برای پذیرش ناتوانی جسمی وجود دارد. در این مقاله، در مجله پزشکی ایرانمدبانک قصد داریم تا به معرفی و بررسی این روش ها بپردازیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ناتوانی جسمی پیشنهاد می کنیم مقاله معلولیت و مروری بر سلامت را مطالعه کنید.
1. خود را به درستی مدیریت کنید
تمیز و منظم نگه داشتن بدن، اتاق و سبک زندگی می تواند به کاهش سطح استرس کمک کرده و اعتماد به نفس را افزایش دهد. به این ترتیب در کنار آمدن با معلولیت بسیار موثر خواهد بود. در خصوص کارهای خانه که خود نمی توانید انجام دهید از دیگران کمک بگیرید.
از اعضای خانواده کمک بخواهید. اگر اعضای خانواده ای دارید که خود نیز تمایل به کمک دارند معمولا بهترین انتخاب است. با این وجود اجازه ندهید که وابستگی واقعی تبدیل به نوعی وابستگی کاذب شود. گاهی اوقات کمک گرفتن بیش از اندازه از دیگران شما را در دام وابستگی شدید و کاذب گرفتار خواهد کرد.
روابط خانوادگی خود را درک کنید و اگر به نظر می رسد در اثر چنین مراوداتی آسیب دیده اید، به دنبال منابع کمک دیگری باشید. گزینه دوم برای کمک به پذیرش معلولیت تقاضای کمک از دوستان است. این به معنای درخواست یک طرفه نیست.
بلکه شما نیز می توانید در خصوص کارهایی که قادر به انجام آن هستید به دوستان خود کمک کرده و کمک آن ها را تلافی کنید. این کار به کنار آمدن با معلولیت در شما نیز بسیار کمک خواهد کرد.
جدا از کمک هایی که از دیگران دریافت می کنید تا حد امکان سعی کنید استقلال داشته باشید. احساس مستقل بودن نقش مهمی در پذیرش ناتوانی جسمی و شرایط جدید دارد. در برخی از شهرها مراکزی وجود دارد که به افراد معلول کمک می کند تا شکاف های خود مراقبتی را پیدا و آن ها را برطرف کنند.
2. ورزش راهی مناسب برای کنار آمدن با معلولیت
به هر روشی که می توانید سعی کنید ورزش جسمی یا ذهنی انجام دهید. ورزش راه بسیار خوبی برای کنار آمدن با معلولیت در افراد ناتوان جسمی است. اگر از ویلچر استفاده می کنید، از پزشک خود بخواهید ورزش هایی که برای شما مناسب است را تجویز کند.
حتی اگر از نظر جسمی قادر به انجام هیچ گونه فعالیت بدنی نیستید، تمرینات ذهنی انجام دهید. اگر نمی توانید مانند دیگران تمرین کنید به هیچ عنوان شرمنده نشوید. چرا که اغلب تمرینات ورزشی برای افرادی با بدن استاندارد و مجموعه ای کامل از توانایی های طبیعی طراحی شده است.
بنابراین افراد معلول نباید خود را با دیگران مقایسه کنند. بلکه می بایست میزان پیشرفت خود را در نظر بگیرند. ببینید آیا در مقایسه با گذشته واقعا پیشرفت داشته اید یا نه. مهم این است که هرگز متوقف نشوید و به طور منظم به انجام فعالیت های بدنی خود ادامه دهید. هر چه بیشتر این کار را انجام دهید، پذیرش معلولیت جسمی نیز برای شما راحت تر خواهد بود.
به یاد داشته باشید که این قانون خاص بازی های المپیک است، همه ورزشکارانی که به المپیک می رسند برنده هستند. همین که شما به بهبودی در عملکرد خود برسید نیز به معنای پیروزی است.
افراد معلول باید بدانند که همه انسان ها گاهی به کمک نیاز دارند پس دریافت کمک از اعضای خانواده و دوستان نشان ضعف آن ها نیست. اما باید به این نکته نیز توجه کنند که نباید وابستگی واقعی تبدیل به وابستگی کاذب در آن ها شود. آن ها باید یاد بگیرند تا حد امکان مستقل بوده و کارهایی را که قادر به انجام آن هستند را خود بر عهده بگیرند. این کار تا حد زیادی به پذیرش معلولیت آن نیز کمک می کند.
3. در برابر قضاوت و رفتار دیگران آرام باشید
یکی از راه های کنار آمدن با معلولیت این است که به حرف و قضاوت دیگران اهمیتی ندهید. حتی اگر کسی شما را مسخره کرد نیازی نیست به او پرخاش کنید. راه هایی وجود دارد که می توانید شرایط را تغییر دهید. وقتی کسی شما را مسخره می کند، عزت خود را حفظ کنید. پاسخ های به جا و کنایه آمیز اما در کمال خونسردی می تواند به شما بسیار کمک کند.
توجه داشته باشید که بسیاری از مردم از نحوه رفتار با افراد معلول بسیار خشمگین می شوند و بدون اینکه متوجه باشند از آن ها حمایت می کنند. اما خود این موضوع می تواند عاملی مخرب باشد. به همین دلیل هنگام امتناع از کمک های غیر ضروری، قاطع باشید. این یک دام بزرگ اجتماعی دیگر است.
تا زمانی که دیگران یاد بگیرند و عادت کنند شما را به عنوان یک شخص بدون در نظر گرفتن ناتوانی جسمی شما بپذیرند سعی کنید صبور باشید و با آرامش به آن ها آموزش دهید. به نظر می رسد که بسیاری از مردم این عقیده را دارند که افراد معلول باید برای هر گونه توجه از جانب آن ها سپاسگزار باشند.
اما اگر شما هر چه زودتر ناتوانی جسمی خود را بپذیرید، راحت تر می توانید افرادی که با احترام با شما برخورد می کنند را فیلتر کنید. مقاومت در برابر چالش های اجتماعی معلولیت باعث ایجاد شهامت واقعی در شما و کنار آمدن با معلولیت خواهد شد.
4. به خودتان اجازه دهید غمگین شوید
یکی از مهمترین عوامل در پذیرش ناتوانی جسمی و کنار آمدن با معلولیت گذراندن هر پنج مرحله غم و اندوه در خصوص معلولیت خود است. از درمانگران، مشاوران و دوستان معتمد یا اعضای خانواده خود در این رابطه کمک بگیرید.
یاد بگیرید که چه کسی واقعا حمایت کننده و چه کسی تنها از روی ترحم کاری را برای شما انجام می دهد. چرا که ترحم تنها عطر و طعم دیگری از تحقیر است که معمولا وحشت بیشتری را در شما ایجاد خواهد کرد. داشتن غم و اندوه در خصوص ناتوانی جسمی به وجود آمده امری طبیعی است.
اما اجازه ندهید غم و اندوه شما ادامه دار باشد. این بسیار خطرناک است چرا که می تواند باعث بروز افسردگی شده و زمان کنار آمدن با معلولیت را برای شما بیشتر و سخت تر کند.
5. پذیرش ناتوانی جسمی گامی برای کنار آمدن با معلولیت
سخت ترین قسمت کنار آمدن با معلولیت پذیرش ناتوانی جسمی است زیرا می تواند بسیار دلسرد کننده باشد. بپذیرید که ممکن است دیگر هرگز نتوانید قدم بزنید، بشنوید یا دوباره ببینید، اما هنوز هم می توانید از زندگی لذت ببرید. اگر ناتوانی شما با فیزیوتراپی و درمان قابل تغییر است، زمان را غنیمت بشمارید و هر روز با آن مبارزه کنید.
پذیرش معلولیت به معنای ناراحتی از دست دادن وضعیت عادی است و اینکه بدانیم از این به بعد شرایط زندگی تا حدودی به گونه ای دیگر خواهد بود و می بایست تلاش کرد تا خود را با شرایط و محدودیت های جدید وقف داد. این را بدانید که شاید شما از نظر جسمی دچار ناتوانی باشید اما شخصیت شما هیچ تغییری نکرده است.
6. از آنچه می توان انجام داد بهره ببرید
یک از راه های کنار آمدن با معلولیت استفاده از نقاط قوت و بهره بردن از آنچه که افراد معلول می توانند انجام دهند است. برخی از شرایط مانند نابینایی یا از دست دادن اندام نیاز به آموزش مجدد گسترده برای استفاده از سایر توانایی ها در زندگی است.
اطلاعات بیشتر در خصوص نابینایی را می توانید در مقاله ی نابینایان و نکاتی که در مورد آن ها نمی دانیم بیابید.
حتی اگر نتوانید خود معلولیت را تغییر دهید، می توانید با استفاده از هر کمکی زندگی خود را بهبود ببخشید. برای استفاده از عصای سفید، سگ راهنما یا ویلچر خجالت نکشید. وقتی چنین کمک هایی را دریافت می کنید قطعا شگفت زده خواهید شد.
7. دریافت کمک از سایر افراد با ناتوانی جسمی
از انجمن سایر افراد معلول ، به ویژه کسانی که شرایط مشابه شما را دارند، کمک بگیرید. آنها شما را می فهمند و همه چیزهایی را که اکنون می گذرانید تجربه کرده اند. بنابراین می توانند به شما در پذیرش معلولیت جسمی تان کمک کنند.
آنها غم و اندوه ناشی از ناتوانی به دلیل معلولیت و فشارهای اجتماعی را درک می کنند و می پذیرند. با افرادی که با چالش های یکسانی روبرو هستند، به دنبال گروه های پشتیبانی باشید. به جای آنکه خود را یک قربانی تصور کنید، اتفاق پیش آمده را به عنوان یک چالش در نظر بگیرید. به یاد داشته باشید که چالش های اجتماعی شما واقعی است.
8. داشتن سرگرمی از راه های کنار آمدن با معلولیت
داشتن یک سرگرمی نه تنها برای افراد معلول بلکه برای همه می تواند عاملی آرامش بخش باشد. چرا که انجام کاری که دوست دارید ذهن را آرام کرده و آن را از تفکرات منفی و آزار دهنده دور می سازد. نقاشی، طراحی، کارهای چوبی، ساخت جواهرات و هر نوع فعالیت سرگرم کننده دیگر می تواند بسیار موثر باشد.
برخی از این فعالیت ها حتی ممکن است منجر به خود اشتغالی موفق یا مهارت های شغلی جدید شود. بسیاری از سرگرمی ها حرفه شخص دیگری است. بیشتر از همه فعالیت هایی را که بیشتر از همه لذت می برید پیدا کنید. علاوه بر آرامش ذهنی این کار باعث می شود تا با افراد دیگری ملاقات کنید و روابط اجتماعی خود را گسترش دهید.
راه کارهایی که می تواند به افراد با ناتوانی جسمی در پذیرش معلولیت آن ها کمک کند شامل:
ورزش منظم،گذر از 5 مرحله غم و اندوه ناشی از آسیب جسمی، رفتار آرام و خونسرد با دیگران، پذیرفتن محدودیت های جسمی، بهره بردن از توانایی ها، دریافت کمک از سایر معلولین، داشتن سرگرمی، استفاده درست از اینترنت، انجام کارهای داوطلبانه، بهترین خود بودن است.
9. استفاده درست از اینترنت
اگر منابع مالی لازم برای این کار را دارید، از اینترنت و یک کامپیوتر خوب بهره ببرید. بسیاری از افراد آنلاین بودن را جالب تر و مفیدتر از تلویزیون می دانند. چون که فعالیت های اینترنتی افراد دیگر را نیز درگیر می کند و می تواند واقعی تر باشد.
افراد معلول می توانند در بسیاری از سایت ها عضو شده و در انجمن های آنلاین شرکت کنند. شما با استفاده از اینترنت و شبکه های اجتماعی نه تنها با دوستانتان ملاقات خواهید کرد و زندگی اجتماعی ایجاد می کنید، بلکه مشارکت شما واقعی است و زندگی اجتماعی شما شامل مناطقی می شود که معلولیت شما بر آنها تاثیر نمی گذارد.
حتی بسیاری از افرادی که با آن ها از طریق اینترنت و شبکه های اجتماعی آشنا می شوید ممکن است تا زمانی که خودتان اشاره ای نکنید متوجه معلولیت و ناتوانی جسمی شما نشوند. به همین جهت بدون هیچ پیش داوری با شما ارتباط برقرار خواهند کرد.
اما می بایست مراقب افرادی که با آن ها آشنا می شوید نیز باشید. سعی کنید با افرادی وقت بگذرانید که نگاهی خوب و مثبت به زندگی و اطرافیان خود دارند. چرا که معاشرت با افراد منفی گرا می تواند روی روحیه شما نیز تاثیرگذار باشد.
اینترنت حتی می تواند به شما در کسب درآمد نیز کمک کند. امروزه کسب و کارهای اینترنتی در سراسر دنیا بسیار گسترده شده و افراد زیادی با توانایی های گوناگون می توانند از این طریق کار کنند. این کار علاوه بر مزایای مادی در کنار آمدن با معلولیت نیز کمک بسیاری می کند.
10. انجام کار داوطلبانه برای کنار آمدن با معلولیت
به یاد داشته باشید که پول تنها معیار موفقیت در زندگی نیست. نه تنها افرادی با ناتوانی جسمی بلکه تمام انسان ها نیاز به حس مفید بودن دارند. به همین جهت گاهی لازم نیست برای انجام هر کاری پولی در مقابل آن دریافت کنید.
همین موضوع که شما می توانید با وجود داشتن برخی از محدودیت ها کارهایی را برای دیگران انجام دهید که آن ها خود قادر به انجامش نیستند بسیار ارزشمند بوده و عزت نفس شما را افزایش می دهد. بنابراین حتما سعی کنید در کارهای خیریه و داوطلبانه شرکت کنید.
هرگز به این موضوع فکر نکنید که شما به دلیل محدودیت هایی که در برخی امور دارید قادر به انجام کارهای داوطلبانه و کمک به دیگران نیستید. در مقابل قطعا شما توانایی هایی دارید که می تواند برای کمک به دیگران مورد استفاده قرار گیرد.
11. بهترین خودت باش
همواره بهترین تلاش خود را در انجام هر کاری بکنید. شما در مورد معلولیت خود چاره ای ندارید اما اینکه هر روز چقدر با آن زندگی می کنید یک انتخاب است. به جای آنکه خود را برای گذشته ناراحت و خسته کنید، به فکر آینده و کسب موفقیت های بیشتر باشید.
بهترین راه برای کنار آمدن با معلولیت و پذیرش ناتوانی جسمی این است که هر روز از زندگی سعی کنید بهتر از روز قبل خود باشید و برای رسیدن به اهداف جدید تلاش کنید. خودتان را از چشم دیگران قضاوت نکنید، یاد بگیرید که واقعاً چه کاری می توانید انجام دهید و هر پیشرفتی را به عنوان کسب موفقیت در نظر بگیرید.
منبع
https://www.wikihow.com/Emotionally
-Cope-With-Having-Disabilities
نظرتان را بنویسید