
افسردگی سالمندان : عوامل و نشانه ها
افسردگی می تواند برای هر یک از ما در هر سنی صرف نظر از سابقه آن اتفاق بیفتد و افسردگی سالمندان می تواند بر همه جنبه های زندگی آن ها از جمله انرژی، اشتها، خواب، علاقه به کار، سرگرمی و روابط تأثیر بگذارد. اما با استفاده از روش هایی می توان تا حد زیادی از بروز افسردگی در افراد مسن جلوگیری کرد و سال های سالخوردگی را سالم و با نشاط سپری نمود.
متاسفانه، بسیاری از افراد مسن افسرده قادر به تشخیص علائم افسردگی نیستند یا اقدامات لازم برای دریافت کمک لازم را انجام نمی دهند. دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود افسردگی سالمندان اغلب نادیده گرفته شود.
به همین جهت در این مقاله در سایت ایرانمدبانک قصد داریم تا به بررسی این موضوع مهم در خصوص سالمندان بپردازیم.
علائم و نشانه های افسردگی سالمندان
شناخت افسردگی در افراد مسن با دانستن علائم و نشانه ها آغاز می شود که این نشانه ها عبارتند از:
- غم یا احساس ناامیدی
- دردهایی بدون دلیل یا تشدید شدن آن
- از دست دادن علاقه به معاشرت یا سرگرمی ها
- کاهش وزن یا کاهش اشتها
- احساس ناامیدی یا درماندگی
- نداشتن انگیزه و انرژی
- اختلالات خواب (مشکل خوابیدن یا خواب ماندن، خواب زیاد یا خواب آلودگی روزانه)
- از دست دادن ارزش شخصی (نگرانی در مورد احساس بی ارزشی یا تنفر از خود)
- حرکت یا گفتار کند
- افزایش مصرف الکل یا سایر مواد مخدر
- مشکلات حافظه
- بی توجهی به مراقبت های شخصی (کنار گذاشتن وعده های غذایی، فراموش کردن داروها، نادیده گرفتن بهداشت شخصی)
افراد مسن افسرده ممکن است “غمگین” نباشند
در حالی که به نظر می رسد افسردگی و غم و اندوه دست به دست هم می دهند، اما بسیاری از سالمندان افسرده ادعا می کنند که به هیچ وجه ناراحت نیستند. در عوض، آنها ممکن است از انگیزه کم، کمبود انرژی یا مشکلات جسمی شکایت کنند.
در حقیقت، شکایات جسمی، مانند درد آرتروز یا بدتر شدن سردرد، غالباً علامت غالب افسردگی در افراد مسن است.
از علائم افسردگی سالمندان می توان به احساس ناامیدی، کاهش وزن، کاهش اشتها، اختلالات در خواب، از دست دادن علاقه به معاشرت، حرکت و گفتار کند و مشکلات حافظه اشاره کرد.
با وجود آنکه به نظر می رسد افسردگی همراه با غم اندوه است اما بسیاری از افراد سالخورده افسرده ادعا می کنند که به هیچ عنوان ناراحت نیستند و تنها کمبود انرژی و مشکلات جسمانی دارند.
دلایل افسردگی سالمندان
هرچه بزرگتر می شویم، اغلب با تغییرات چشمگیری در زندگی روبرو می شویم که می تواند خطر افسردگی را افزایش دهد. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
مشکلات سلامتی، بیماری و ناتوانی، درد مزمن یا شدید، کاهش شناخت، آسیب به بدن به دلیل جراحی یا بیماری همه می توانند در بروز افسردگی در افراد مسن موثر باشند.
تنهایی و انزوا، عواملی مانند زندگی تنها، کاهش تحرک به دلیل بیماری یا از دست دادن امتیاز رانندگی می تواند باعث افسردگی سالمندان شود.
در بسیاری از افراد مسن نیز بازنشستگی به معنای از دست دادن هویت، اعتماد به نفس و امنیت مالی است که همه این موارد می تواند خطر بروز افسردگی در سالمندان را افزایش دهد.
محدودیت های جسمی در فعالیت هایی که قبلاً از آنها لذت می بردید نیز می تواند بر حس افسردگی تاثیر بگذارد.
ترس از مرگ و همچنین اضطراب به دلیل مشکلات مالی یا مسائل بهداشتی نیز در بروز افسردگی سالمندان موثر است.
داغ مرگ عزیزان که افراد در طول زندگی ممکن است با آن مواجه شوند نیز در بروز افسردگی در افراد مسن تاثیر گذار است.

شرایط پزشکی و افسردگی سالمندان
مهم است که آگاه باشید مشکلات پزشکی می تواند به طور مستقیم یا به عنوان یک واکنش روانی باعث افسردگی در افراد مسن شود.
هر بیماری مزمن، به ویژه اگر دردناک، ناتوان کننده یا تهدید کننده زندگی باشد، می تواند منجر به افسردگی شود یا علائم افسردگی سالمندان را بدتر کند.
این موارد شامل:
- بیماری پارکینسون
- سکته
- بیماری قلبی
- سرطان
- دیابت
- اختلالات تیروئید
- کمبود ویتامین B12
- بیماری زوال عقل و آلزایمر
- لوپوس
- مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)
می تواندی با کلیک بر روی هر بیماری لیستی از بهترین پزشک های متخصص آن بیماری را ببینید.
افسردگی سالمندان به عنوان یک عارضه جانبی دارو
علائم افسردگی همچنین می تواند به عنوان یک عارضه جانبی در بسیاری از داروهای تجویز شده مشاهده شود. خصوصا سالمندانی که مجبور به استفاده از چند دارو هستند، بیشتر در معرض خطر عوارض ناشی از این داروها قرار دارند.
در حالی که عوارض جانبی مربوط به خلق و خوی داروهای تجویز شده می تواند بر همه تاثیر بگذارد، افراد مسن حساس تر هستند. زیرا با افزایش سن، بدن ما در متابولیسم و پردازش داروها کارایی کمتری پیدا می کند.
اگر پس از شروع مصرف دارویی جدید احساس افسردگی کردید، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است بتوانید دوز خود را کاهش دهید یا به داروی دیگری روی بیاورید که روحیه شما را تحت تأثیر قرار ندهد.
داروهایی که می توانند منجر به افسردگی در افراد مسن شود یا آن را بدتر کند عبارت اند از:
- داروی فشار خون (به عنوان مثال کلونیدین)
- مسدودکننده های بتا (به عنوان مثال Lopressor ، Inderal)
- دارو برای کلسترول بالا (به عنوان مثال لیپیتور، Mevacor ، Zocor)
- داروهای تسکین دهنده (به عنوان مثال Valium ، Xanax ، Halcion)
- مسدود کننده های کانال کلسیم
- دارو برای بیماری پارکینسون
- قرص های خواب آور
- داروهای قلبی حاوی رزرپین
- استروئیدها (به عنوان مثال کورتیزول و پردنیزولون)
- مسکن ها و داروهای آرتروز
- استروژن ها (به عنوان مثال Premarin ، Prempro)
- داروهای آنتی کولینرژیک برای درمان اختلالات دستگاه گوارش
دلایل افسردگی در افراد مسن شامل مشکلات سلامتی، بیماری و ناتوانی، تنهایی و انزوا، بازنشستگی از کار، محدودیت های جسمی در انجام فعالیت ها، ترس از مرگ، داغ مرگ عزیزان و … است.
گاهی نیز افسردگی سالمندان به دلیل بروز برخی بیماری ها مانند پارکینسون، سکته، بیماری قلبی، سرطان، دیابت، اختلالات تیروئید، بیماری زوال عقل و آلزایمر و مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) یا به عنوان عارضه جانبی مصرف برخی داروها به وجود می آید.
هرگز تصور نکنید که از دست دادن وضوح ذهنی فقط یک نشانه طبیعی پیری است. این می تواند نشانه ای از افسردگی یا زوال عقلی باشد که هر دو در افراد مسن شایع است.
افسردگی و زوال عقل دارای علائم مشابهی مانند مشکلات در حافظه، گفتار، حرکات کند و انگیزه کم هستند. بنابراین تشخیص این دو از یکدیگر دشوار است.
علائم افسردگی
- زوال ذهنی نسبتاً سریع است
- زمان، تاریخ و مکان صحیح خود را می توانند تشخیص دهند
- مشکل در تمرکز
- مهارت های زبانی و حرکتی کند اما طبیعی است
- متوجه مشکلات حافظه می شوند یا نگران آن هستند
علائم زوال عقل
- زوال ذهنی به آرامی اتفاق می افتد
- گیج و گمراه هستند و در مکان های آشنا گم می شوند
- مشکل در حافظه کوتاه مدت
- نوشتن، گفتار و مهارت های حرکتی مختل می شود
- متوجه مشکلات حافظه نمی شوند یا ظاهراً برایشان مهم نیست
این که آیا کاهش شناخت در افراد مسن به دلیل افسردگی یا بروز علائم آلزایمر است می بایست بلافاصله با پزشک مطرح شود.
اگر مشکل افسردگی باشد، با درمان فرد حافظه و تمرکز و انرژی بر می گردد. در خصوص بیماری زوال عقل نیز در صورت تشخیص زود هنگام می توان تا حد زیادی کیفیت زندگی فرد سالمند را بهبود بخشید.
می توانید برای اطلاعات بیشتر در خصوص زوال عقل در افراد مسن به لینک مقاله انواع زوال عقل و عوامل ایجاد کننده آن مراجعه کنید.
خودیاری برای افسردگی سالمندان
این یک افسانه است که فکر می کنیم بعد از یک دوره خاص افراد مسن نمی توانند مهارت های جدیدی یاد بگیرند، فعالیت های جدیدی را امتحان یا تغییرات جدیدی در سبک زندگی ایجاد کنند. حقیقت این است که مغز انسان هرگز تغییر نمی کند.
بنابراین یک فرد مسن نیز به اندازه یک جوان قادر به یادگیری چیزهای جدید و سازگار شدن با ایده های جدید است که می تواند از بروز افسردگی سالمندی جلوگیری کند یا آن را بهبود ببخشد.

غلبه بر افسردگی شامل یافتن چیزهای جدیدی مانند یادگیری، سازگاری با تغییرات، تحرک بدنی و اجتماعی و ارتباط با جامعه و عزیزان است که افراد مسن از انجام آن ها لذت می برند.
البته، هنگام افسردگی اقدام به خودیاری می تواند سخت باشد. گاهی اوقات، حتی فکر کردن در مورد کارهایی که برای بهتر شدن باید انجام داد نیز طاقت فرسا به نظر می رسد. اما قدم های کوچک می توانند تفاوت زیادی در احساس سالمندان ایجاد کنند.
به عنوان مثال قدم زدن کوتاه کاری است که می تواند روحیه آن ها را برای چند ساعت هم که شده تقویت کند. به این ترتیب با برداشتن گام های کوچک، روز به روز علائم افسردگی در افراد مسن کاهش می یابد و احساس انرژی دوباره و امید بیشتر در آن ها نمایان خواهد شد.
برا کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خودیاری برای افسردگی در افراد مسن به لینک مقاله افسردگی سالمندان و راه های کمک به خود مراجعه کنید.
به این ترتیب با افسردگی سالمندان و عوامل و نشانه های آن آشنا شدیم و دریافتیم که این موضوع تا چه حد می تواند برای افراد مسن مهم بوده و بر کیفیت زندگی آن ها تاثیر بگذارد.
به همین جهت اگر شما خود سالمند هستید یا فرد مسنی در میان نزدیکان شما وجود دارد، حتما این مساله را جدی بگیرید و آن را پیگیری کنید.
منبع
https://www.helpguide.org/articles/depression/
depression-in-older-adults.htm
نظرتان را بنویسید