
آنفولانزا و هر آنچه باید بدانیم
آنفولانزا یکی از بیماری های ویروسی است که تا پیش از شیوع ویروس کرونا در جهان، ابتلا به آن برای بسیاری از افراد به ویژه افراد سالم از اهمیت بالایی برخوردار نبود. اما در سال 2020 با شیوع جهانی بیماری کووید 19 که تا حدود زیادی هم علائم آن شبیه به آنفولانزا است، مردم به این بیماری نیز توجه بیشتری نشان داده اند تا در صورت ابتلا بتوانند آن را از COVID-19 تشخیص دهند.
در این مقاله در سایت ایرانمدبانک ما قصد داریم تا شما را به طور کامل با بیماری آنفولانزا ، علائم و خطرات ناشی از آن آشنا کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
همچنین برای تشخیص ویروس آنفلوآنزا از کرونا ویروس می توانید مقاله ی شباهت ها و تفاوت های آنفولانزا و کووید 19 را مطالعه کنید.
ویروس آنفولانزا می تواند بیماری خفیف تا شدیدی را ایجاد کند و در برخی موارد حتی منجر به مرگ شود. آنفولانزا با سرماخوردگی تفاوت دارد. آنفولانزا معمولاً به طور ناگهانی ایجاد می شود. افرادی که مبتلا به آن هستند اغلب برخی یا همه علائم مربوط به آن را احساس می کنند.
علائم کلی بیماری آنفولانزا شامل:
- تب یا احساس تب و لرز
- سرفه
- گلودرد
- آبریزش بینی یا گرفتگی بینی
- درد عضله یا بدن
- سردرد و خستگی
- بعضی از افراد ممکن است استفراغ و اسهال داشته باشند (هرچند این مورد در کودکان بیشتر از بزرگسالان مشاهده می شود).
توجه به این نکته مهم است که همه مبتلایان به آنفولانزا تب نخواهند داشت.
عوارض ویروس آنفولانزا
بیشتر افرادی که به آنفولانزا مبتلا می شوند طی چند روز تا کمتر از دو هفته بهبود می یابند، اما برخی از افراد در اثر این ویروس دچار عوارض شدیدتری مانند ذات الریه می شوند که برخی از آنها می تواند زندگی فرد را تهدید کرده و منجر به مرگ شوند.
عفونت های سینوسی و گوش نمونه ای از عوارض متوسط ناشی از آنفولانزا هستند. در حالی که ذات الریه یک عارضه جدی در این بیماری محسوب می شود که می تواند به تنهایی ناشی از عفونت ویروس آنفولانزا یا عفونت همزمان ویروس و باکتری باشد.
سایر عوارض احتمالی جدی ناشی از آنفولانزا شامل التهاب قلب (میوکاردیت)، مغز (آنسفالیت) یا عضله (میوزیت ، رابدومیولیز) بافت ها و نارسایی چند اندام مانند ریه و کلیه می باشد. همچنین عفونت دستگاه تنفسی با ویروس آنفولانزا می تواند یک واکنش التهابی شدید در بدن ایجاد کند و منجر به سپسیس شود.
آنفولانزا همچنین می تواند مشکلات پزشکی مزمن را بدتر کند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به آسم ممکن است در حالی که مبتلا به آنفولانزا هستند، حملات آسم را تجربه کنند و افراد مبتلا به بیماری مزمن قلبی نیز می توانند بدتر شدن وضعیت خود که ناشی از این ویروس است را تجربه کنند.
افراد در معرض خطر بالای آنفولانزا
هر کسی حتی افراد سالم هم می توانند به آنفولانزا مبتلا شوند و مشکلات جدی مربوط به این بیماری در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. اما برخی از افراد به دلیل داشتن بیماری های زمینه ای در معرض خطر ابتلا به عوارض جدی تر مرتبط با آنفولانزا هستند.
این شامل افراد 65 سال به بالا، افراد در هر سنی با برخی از بیماری های مزمن پزشکی مانند آسم، دیابت یا بیماری قلبی، زنان باردار و کودکان زیر 5 سال به ویژه کمتر از 2 سال است.
علائم هشدار دهنده اضطراری آنفولانزا چیست؟
افرادی که این علائم هشدار دهنده را تجربه می کنند باید فوراً از مراقبت های پزشکی استفاده کنند.
علائم هشدار دهنده در کودکان
در کودکان، تنفس سریع یا مشکل تنفس، آبی شدن رنگ لب یا صورت، کشیده شدن دنده ها با هر نفس به داخل، درد قفسه سینه، درد شدید عضلانی که کودک از راه رفتن امتناع کند، کمبود آب بدن (به مدت 8 ساعت بدون ادرار، خشکی دهان، اشک در هنگام گریه، عدم تعامل در بیداری، تشنج، تب 40 درجه، هر گونه تب در کودکان کمتر از 12 هفته، تب یا سرفه که بهبود می یابد اما پس از آن برمی گردد یا بدتر می شود، همگی علائمی هستند که باید جدی گرفته شوند و در صورت مشاهده سریعا از مراقبت های پزشکی استفاده شود.
علائم هشدار دهنده در بزرگسالان
در بزرگسالان هم مشکل در تنفس یا تنگی نفس ، درد یا فشار مداوم در قفسه سینه یا شکم، سرگیجه مداوم، گیجی، عدم توانایی تحرک، تشنج، ادرار نکردن، درد شدید عضلانی، ضعف شدید یا عدم ثبات، تب یا سرفه که بهبود می یابد اما پس از آن برمی گردد یا بدتر می شود، از علائم جدی بیماری آنفولانزا هستند.
البته باید گفت که ممکن است علائم دیگری نیز وجود داشته باشد که در این لیست نیست. بنابراین، به محض بروز هر گونه علائم نگران کننده و مشکل ساز به پزشک مراجعه کنید.
ویروس چگونه پخش می شود؟
افراد مبتلا به آنفولانزا می توانند ویروس را به دیگران تا فاصله تقریبا 2 متری منتقل کنند. اکثر متخصصان فکر می کنند ویروس های آنفولانزا عمدتا توسط قطره هایی که هنگام سرفه، عطسه یا صحبت از دهان و بینی فرد بیمار خارج می شود انتشار پیدا می کنند.
این قطرات اگر از راه گوش، بینی، دهان و چشم فرد دیگری وارد بدن او شود، می تواند باعث بروز بیماری آنفولانزا گردد. حتی ممکن است فرد سالم با لمس یک سطح یا شی که آلوده به ویروس آنفولانزا است و سپس دست زدن به دهان، بینی یا چشم خود، به این ویروس مبتلا شود.
چه موقع آنفولانزا گسترش پیدا می کند؟
افراد مبتلا به آنفولانزا در سه تا چهار روز اول پس از شروع بیماری عامل انتقال ویروس به شمار می روند. بیشتر بزرگسالان سالم ممکن است 1 روز پیش از بروز علائم و تا 5 الی 7 روز پس از بیماری دیگران را آلوده کنند. کودکان و برخی افراد با سیستم ایمنی ضعیف ممکن است ویروس را برای مدت بیش از 7 روز منتقل کنند.
علائم پس از ورود ویروس به بدن می توانند حدود 2 روز بعد خود را نشان دهند. اما به طور کلی این یک بازه زمانی بین 1 تا 4 روز است. این بدان معناست که شما می توانید آنفولانزا را قبل از اینکه بدانید بیمار هستید و همچنین در حالی که بیمارید به شخص دیگری منتقل کنید.
برخی از افراد هم هستند که به ویروس آنفولانزا آلوده شده اند اما هیچ گونه علائمی ندارند. در این مدت، این افراد ممکن است ویروس را به دیگران منتقل کنند.
به این ترتیب با بیماری آنفولانزا و علائم و عوارض آن آشنا شدید. اگر در گروه پر خطر قرار دارید در زمان مناسب واکسن آن را بزنید تا در فصل های پاییز و زمستان تا حد زیادی احتمال ابتلا به این بیماری را در خود کاهش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این واکسن به مقاله حقایق کلیدی در مورد واکسن آنفولانزای فصلی مراجعه کنید.
منبع
نظرتان را بنویسید