
باید ها و نباید های جراحی در طول پاندمی جهانی کرونا ویروس
جراحی در طول پاندمی کرونا موضوعی است که بیش تر به یک معظل و دغدغه اصلی تبدیل شده است.
پروتکل های ارائه شده برای انجام جراحی های انتخابی شامل نکاتی که هنگام پذیرش و نکاتی که هنگام بستری کردن بیماران برای انجام عمل های جراحی باید در نظر داشت.
جراحان و پرستاران و همچنین تمامی کادر های فعال در بخش های جراحی و اتاق عمل، باید کاملا آموزش های لازم را ببینند و از تمامی اصول ایمنی آگاه باشند.
در حال حاضر جهان در نقطه ای متزلزل به سر می برد که همه بخش ها و قسمت های مختلف را درگیر کرده و همه افراد به نوعی در سکون ناشی از پاندمی کرونا ویروس به سر می برند.
اما شاید یکی از اصلی ترین بخش های درگیر با این بیماری و متاثر از شرایط موجود، همان بخش های متفاوت پزشکی و درمانی باشند.
برای بازه ای طولانی مدت، بیش تر بخش های درمانی و پزشکی شامل بیمارستان ها و درمانگاه ها در سراسر دنیا، به صورت پیوسته روی بحث همه گیری کرونا ویروس متمرکز بودند و به نوعی بسیاری از بخش های درمانی دیگر حتی با تعطیلی ها و توقف های اجباری مواجه شدند.
در این بین یکی از مواردی که به شدت از این داستان تاثیر پذیرفته است، بخش های جراحی است.
جراحی در طول پاندمی کرونا موضوعی است که بیش تر به یک معظل و دغدغه اصلی تبدیل شده است. در بسیاری از بیمارستان ها و مراکز جراحی در سراسر دنیا، حتی به نوعی عمل های جراحی به تعویق افتاده و کنسل شدند.
در نتیجه حتی در حال حاضر نیز با وجود برخی از بازگشایی ها و بازگشتن بخش های مختلف به روند معمول خود، هنوز هم همه پروسه های جراحی در جهان مانند قبل پیش نمی روند.
شاید حتی جای تعجب داشته باشد، اما در حال حاضر بحثی تحت عنوان جراحی انتخابی نیز مطرح شده است و شاید این روندی باشد که در ماه های پیش رو همچنان نیز با آن رو در رو باشیم.
اهمیت رعایت نکات و اصول بهداشتی هنگام انجام جراحی در طول پاندمی کرونا ویروس
شاید اگر پیش از این با این عبارت مواجه می شدید، تعجب می کردید، اما در حال حاضر در موضوع جراحی اولین چیزی که مطرح می شود، میزان اهمیت و الزام آن است.
در واقع با توجه به شرایطی که هم اکنون در بخش های درمانی در سراسر جهان حاکم است، اولویت درمانی و انجام جراحی مطرح می شود.
در نتیجه در قدم اول برای انجام عمل های جراحی، نوع عمل و میزان ضرورت آن، میزان ریسک عمل و همچنین میزان ریسک به تاخیر انداختن آن و به صورت کلی اولویت نیاز بیمار به انجام این جراحی در نظر گرفته می شود.
بنابراین در قدم اول باید دید که در شرایط گستردگی کوید-19 در سراسر جهان، تا چه میزان فرد به انجام این عمل نیاز دارد و در صورت به تعویق انداختن آن چه عوارضی را باید متحمل شد.
در ادامه باید نکات و دستورالعمل هایی را تعیین کرد تا در صورت نیاز به انجام جراحی، بتوان بیمار را از عوارض ناشی از بیماری کرونا ویروس در امان نگه داشت.
این پروتکل ها و شیوه های ارائه شده که بر اساس آخرین داده های علمی منتشر شده در خصوص این بیماری جمع آوری شده است در راستای به حداقل رساندن احتمال انتقال ویروس بین بیماران بستری تعیین شده است.
باید این نکته را در نظر داشت که خطر ابتلا به بیماری و مشکلات ایجاد شده در نتیجه ابتلا به آن، تنها متوجه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان نیست و جراحان و کادر های درمانی مانند پرستاران و کادر های اتاق عمل نیز در معرض خطرات عمده قرار دارند.
همین امر نیز اهمیت رعایت یک سری نکات و اصول بهداشتی را در طول عمل های جراحی بیش تر می کند.
پروتکل های ارائه شده برای انجام جراحی در طول پاندمی کرونا
در این مقاله ی ایرانمدبانک این دستورالعمل ها و پروتکل های ارائه شده در بخش های متعددی مورد بررسی قرار گرفته اند. برخی از نکات مربوط به مرحله مراجعه و پذیرش بیماران است.
در مرحله بعدی پروتکل ها مربوط به بستری شدن بیماران است و بعد از آن نیز نکاتی که باید در طول جراحی و بعد از آن مورد توجه قرار داد، مطرح می شوند.
نکاتی که هنگام پذیرش بیماران برای انجام عمل های جراحی باید در نظر داشت
در اولین قدم، جراحان و کادر های درمانی باید میزان فوریت جراحی را در نظر داشته باشند. این امر به عنوان بخشی از استراتژی های مهار گسترش کرونا ویروس در بیمارستان ها تلقی می شود.
در واقع باید پزشکان در ابتدا موارد بسیار اضطراری و فوری و در صورت امکان سرپایی را مد نظر قرار دهند و از پذیرش و انجام جراحی هایی که امکان تعویق دارند و اضطرار ندارند، خودداری نمایند.
جراحان باید موارد جراحی که می توان آن ها را به زمان دیگری موکول کرد را کنسل کرده و مجددا برای انجام آن ها برنامه ریزی کنند.
اما در مقابل بیمارانی که در صورت کنسل شدن و به تعویق افتادن عمل جراحی با مشکلاتی مواجه می شوند که زندگی و سلامت آن ها را تهدید می کند، باید سریعا برای انجام درمان ویزیت شده و برنامه ریزی های لازم برای آن ها صورت بگیرد.
در مرحله دوم توصیه می شود بخش تریاژ جداگانه ای برای بیماران در نظر گرفته شود و شرایط و علائم آن ها از لحاظ ابتلا به کرونا ویروس بررسی شود.
علائمی مانند تب، سرفه و تنگی نفس و دیگر علائم تایید شده بیماری، باید قبل از بستری شدن و مراجعه بیماران به بخش های جراحی به دقت بررسی شده و سوابق آن ها کاملا تایید شود.
سوابقی که به آن اشاره کردیم تنها محدود به علائم خود فرد مراجعه کننده نمی شود.
در واقع کادر های درمانی و مراقبان بهداشتی باید قبل از پذیرش بیمارانی که ضرورت جراحی دارند، یک بررسی کامل و جامع اپیدمیولوژیک را نیز انجام داده و از تاریخچه ارتباطات خانوادگی، بیماری های احتمالی و سفر های پیشین فرد مدارک کاملی را تهیه کرده و ارائه دهد.
بیماران و پزشکان در کلینیک ها و بیمارستان ها باید حتما از ماسک های تایید شده و ایمن استفاده کرده و جز در مواقع لزوم و غیر ممکن، فاصله لازم را از هم دیگر حفظ کنند.
در قدم بعدی نیز از مراجعه و رفت و آمد همراه بیمار به صورت غیر ضرور و همچنین ملاقات کننده های بیمار به شدت جلوگیری شود.
میزان آگاهی و به روز بودن تمامی کادر های درمانی و بهداشتی مراکز درمانی و بیمارستان ها از آخرین و جدید ترین علائم بیماری نیز بسیار ضروری است و در کنترل بهداشت بخش ها بسیار تاثیر گذار است.
آن ها باید بتوانند به دقت تمامی پروتکل های مقابله با بیماری و جلوگیری از گسترش آن را بدانند و بتوانند آن ها را کاملا اجرا کنند.
بررسی نکاتی که در هنگام بستری کردن بیماران باید در نظر گرفت
رعایت نکات متعدد هنگام بستری شدن بیماران و انجام جراحی آن ها از جهات متعددی اهمیت دارد.
اول از همه برای بیمارانی که ضرورت جراحی در طول پاندمی کرونا را دارند و از لحاظ آلودگی به کووید-19 سالم اند. آن ها باید تحت مراقبت های به خصوصی قرار بگیرند تا از ابتلا به بیماری در امان باشند، چرا که این بیماران حساسیت بسیار بالاتری نیز در صورت ابتلا دارند.
اگر بیمارانی مشکوک به بیماری هستند یا بیماری تایید شده نیز دارند، باید از چند جهت مورد بررسی قرار بگیرند. اول از همه این که محل بستری شدن آن ها و انجام مراقبت های درمانی از این بیماران باید کاملا از دیگر گروه ها مجزا باشد و پروتکل ها به دقت دنبال شود.
در مرحله دوم ضرورت انجام جراحی در این بیماران مطرح می شود. چرا که این دسته از بیماران شرایط جسمانی بسیار حساس تر و ضعیف تری دارند و در نتیجه نیز باید شرایط آن ها لحظه به لحظه مورد ارزیابی قرار بگیرد.
در نتیجه بهتر است تا جای ممکن تا دستیابی به بهبودی کامل، عمل جراحی در این دسته از بیماران به تعویق بیافتد.
در صورتی که عمل های جراحی برای این دسته از بیماران ضرورت داشته باشد، باید کاملا آن ها را در اتاق هایی مجزا نگهداری کرد و اصول ضدعفونی کردن و تمیز کردن اتاق و ابزار ها به دقت انجام شود.
این مساله و رعایت دقیق پروتکل ها هم برای خود مبتلایان بستری شده، کادر های درمانی و جراحان و از همه مهم تر دیگر بیماران بستری در بخش جراحی بسیار حائز اهمیت است. چرا که می توان بخش های جراحی بیمارستان را در دسته حساس ترین بخش ها جهت شیوع عفونت در نظر گرفت.
اقدامات پیشگیرانه جهت مراقبت از کادر های درمانی در بخش های جراحی
این افراد باید به دقت تمامی دستورالعمل های تایید شده برای رعایت اصول بهداشتی در طول پاندمی را رعایت کرده و دنبال کنند. پوشیدن ماسک های مخصوص، شیلد ها و لباس های محافظ، دستکش و عینک های محافظ ضرورت بالایی دارد.
خصوصا در طول جراحی یا در زمان مراقبت از بیماران در زمانی بستری شدن آن ها، این نکات باید به دقت و به صورت کامل توسط کادر های درمانی رعایت شود. حتی توصیه می شود در خصوص مراقبت از بیمارانی که برای آن ها بیماری تایید نشده است نیز، کادر های درمانی از جمله جراحان و پرستاران با مراقبت های کامل دستورالعمل های بهداشتی از آن ها مراقبت کرده یا آن ها را ویزیت کنند.
پروتکل های انجام جراحی های اورژانسی برای بیماران
جراحان و پرستاران و همچنین تمامی کادر های فعال در بخش های جراحی و اتاق عمل، خط اول مواجه با بیماران مبتلا به کرونا نبوده اند و نیستند، اما با این حال به شدت در معرض خطر هستند و باید کاملا آموزش های لازم را ببینند و از تمامی اصول ایمنی آگاه باشند.
اولین کاری که باید برای جراحی در طول پاندمی کرونا انجام دهند، همان طور که پیش از این نیز به آن اشاره شد و باز هم روی آن تاکید می شود، بررسی ضرورت انجام عمل جراحی برای بیماران مختلف است.
پروتکل های ارائه شده تنها بر انجام عمل های جراحی اورژانسی تاکید می کند و تنها این عمل ها را مجاز می داند.
در مرحله بعدی، تمامی بیمارانی که برای آن ها انجام جراحی اورژانسی واجب تشخیص داده شده است باید به صورت کامل معاینه شده و سی تی اسکن و تست های خونی برای آن ها انجام شود. تا تایید نهایی جواب ها بیماران در بخشی مخصوص قرار داده می شوند.
جراحان باید در نظر داشته باشند تا جایی که ممکن است از سریع ترین و کارآمد ترین روش های جراحی برای بیماران اورژانسی استفاده کنند. حتی در صورت ممکن شاید انجام جراحی های سرپایی و موقتی تر جهت رفع خطر نیز در دستور کار قرار بگیرد.
در بیمارستان ها خط و مشی های ویژه ای برای انتقال بیماران مختلف از اتاق های عمل به بخش ها و به عکس تعیین شده است. بیماران مشکوک و مبتلا به کرونا ویروس باید مطابق دستور العمل های به خصوصی به اتاق عمل انتقال یافته و به بخش منتقل شوند.
چه مواردی در زمان جراحی های انتخابی مطرح می شود؟
در زمان انجام جراحی های انتخابی بیمار باید از جنبه های ابتلا به بیماری کرونا ویروس بررسی شده و بعد از دریافت تاییدیه های لازم، فرد مورد نظر بستری شده و جراحی شود.
انجام تست های کامل کرونا ویروس و منفی شدن آن ها ( تست های اولیه و تست های نهایی ) شرط انجام جراحی های انتخابی است.
اگر تست مراجعه کننده مثبت باشد، تنها در صورت گذراندن دوره بهبودی و بازیابی فرد، به دنبال انجام تست های تکمیلی و سطح آنتی بادی، اجازه انجام جراحی برای بیماران وجود دارد. با این حال، انجام جراحی های غیر اورژانس توصیه نمی شود.
انجمن جراحان آمریکا عمل های جراحی را به دسته های مختلفی بر اساس اضطرار و اولویت دسته بندی کرده است و توصیه می کند تا تنها در صورتی که انجام عمل جراحی با سلامت و حیات بیمار ارتباط دارد، آن را باید انجام داد و در صورت ممکن تا جایی که می شود جراحی های غیر ضروری را به تعویق انداخت.
دلیل این امر نیز این است که تا جای ممکن خطر سرایت و بیماری را برای بیماران و کادر های درمانی و جراحان کاهش داد. از طرفی نیز بتوان تا جای ممکن خدمات درمانی و بیمارستان ها را در اختیار بیمارانی قرار داد که در این شرایط به این خدمات بیش ترین نیاز را دارند.
منبع :
نظرتان را بنویسید