
ناشنوایان و چالش های زندگی در جهان شنیداری
ناشنوایان امروزه تا چه حد توانسته اند به جایگاه واقعی خود دست پیدا کنند؟ جامعه امروز تا چه میزان متناسب با نیاز افراد ناشنوا است؟ آیا تاکنون پیش آمده مدتی نتوانید صدای محیط پیرامون خود را بشنوید؟ آیا تصور کرده اید اگر حتی برای چند ساعت هم نتوانید صدایی بشنوید زندگی چگونه خواهد شد؟ چگونه می توانید با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنید؟
تمام این ها سوالاتی است که ممکن است برای هر یک از ما در زندگی برای یک بار هم که شده پیش آمده باشد. اما ناشنوایانی که تمام عمر خود را می بایست این چنین سپری کنند، چگونه در دنیایی که بر پایه شنیدن طراحی شده زندگی می کنند؟ موقعیت ناشنوایان در جامعه ما چگونه است؟ و این تغییرات چگونه در طی سال ها به وجود آمده است؟
ناشنوایان به عنوان یک جنبش اجتماعی
موقعیت ناشنوایان در جامعه در طی سال های اخیر تغییر کرده است. حتی در جوامع پیشرفته ای مانند امریکا استفاده از زبان اشاره برای مدت زمان طولانی ممنوع بود. چرا که مطرح کنندگان این ایده معتقد بودند که ناشنوایان باید با جامعه شنوایی همسو شوند.
بهترین کار این است که کودکان با آموزش چگونگی صحبت و لب خوانی بتوانند با دنیای افراد شنوا ارتباط برقرار کنند. اما تمام این قوانین در دهه 1980 تغییر یافت. زیرا ناشنوایان خواستار احقاق حقوق خود شدند. پس از آن زبان اشاره در چندین کشور به رسمیت شناخته شد.
اما با وجود تحولات بسیار در چند دهه اخیر باید گفت که افراد ناشنوا هنوز با چالش های زیادی مواجه هستند که در ادامه در سایت ایرانمدبانک قصد داریم تا تاثیرات دنیای امروز و چالش های پیش روی افراد ناشنوا را بررسی کنیم.
اینترنت و تاثیر آن بر زندگی ناشنوایان
امروزه بسیاری از کارها به سرعت توسط اینترنت انجام می شود که تا همین چند سال پیش اینگونه نبوده است. اما شاید تاثیرات مثبت اینترنت در زندگی روزمره را هیچ کسی به اندازه افراد ناشنوا درک نکند. افرادی که تا چند سال پیش برای انجام بسیاری از کارها مانند تعیین وقت پزشک یا برقراری هر نوع تماس تلفنی به دیگران نیازمند بودند.

اما ظهور اینترنت و دستگاه های الکترونیکی دنیای ناشنوایان را دگرگون کرد. از آنجا که ایمیل، پیام رسان های آنلاین، پیام کوتاه و تلفن های هوشمند به طور فزاینده ای محبوب و قابل دسترسی شدند، دیگر مکالمه و شنیدن برای انجام کارهای روزمره مانند سفارش خرید یا تعیین وقت لازم و ضروری نیست.
همچنین رسانه های اجتماعی به افراد ناشنوا و کم شنوا این امکان را داده اند تا راحت تر یکدیگر را پیدا کنند و با آنها ارتباط برقرار کنند. به ویژه به کسانی که در مناطق روستایی زندگی می کنند، برای یافتن سایر ناشنوایان و ایجاد شبکه پشتیبانی کمک بسیاری کرده است.
بنابراین می توان گفت که پیشرفت تکنولوژی و اینترنت و دستگاه های الکترونیکی به شدت توانست تاثیرات مثبتی را بر زندگی افراد ناشنوا و کم شنوا داشته باشد و بسیاری از موانع پیش روی آن ها را در جامعه از بین ببرد.
اینترنت و رسانه های اجتماعی نقش بسیار مهمی در زندگی افراد ناشنوا در طی سال های اخیر داشته است. این امر نه تنها باعث شده آن ها بتوانند راحت تر با دیگران بدون نیاز به صحبت حضوری ارتباط برقرار کنند و بسیاری از کارها مانند تعیین وقت پزشک و خرید را بدون کمک انجام دهند، بلکه می توانند از طریق اینترنت به کسب درآمد نیز بپردازند. به این ترتیب کسب و کارهای اینترنتی امروزه توانسته تا حدی مشکلات و چالش های پیش روی افراد ناشنوا و کم شنوا را در خصوص مسائل اقتصادی و اشتغال برطرف سازد.
چالش های اقتصادی ناشنوایان
یکی دیگر از چالش هایی که ناشنوایان در طی سال ها با آن مواجه بوده، موضوع اشتغال و کار مناسب برای این قشر از جامعه است. با وجود تغییراتی که در این رابطه در بسیاری از کشورها صورت گرفته اما همچنان نرخ بیکاری در افراد ناشنوا و کم شنوا بالا است. بسیاری از این افراد تنها می توانند کارهای نیمه وقت یا پاره وقت آن هم با شرایط خاص را انجام دهند.
چرا که بخشی از مشاغل با توجه به نیاز آنها برای برقراری ارتباط با سایر افراد نمی تواند خیلی مناسب افراد ناشنوا یا کم شنوا باشد. چرا که بسیاری از مردم زبان اشاره را نمی دانند. هر چند در همین خصوص بسیاری از ناشنوایان سعی کرده اند خود را با شرایط دنیای شنوایان وقف داده و کاملا به لب خوانی مسلط هستند. اما به هر حال تمام افراد کم شنوا یا ناشنوا قادر نیستند این کار را انجام دهند.
تاثیر چالش های مربوط به اشتغال نه تنها از نظر مادی بلکه معنوی و روحی نیز می تواند آسیب های زیادی را به افراد ناشنوا و کم شنوا وارد شازد. در حال حاضر این افراد بیشتر در معرض خطر افسردگی و اضطراب قرار دارند. به همین جهت بسیاری از محققان بحث بهداشت روان افراد ناشنوا را در خصوص اشتغال به کار مطرح می کنند.
البته در این بین نمی توان باز هم از نقش مثبت اینترنت در بهبود اشتغال این افراد چشم پوشی کرد. همانطور که میدانید امروزه بسیاری از مشاغل اینترنتی بوده و از این طریق انجام می شوند. در نتیجه دیگر نیازی به ارتباط حضوری و صحبت با دیگران نیست. به همین جهت بسیاری از افراد ناشنوا یا کم شنوا از این طریق به کسب درآمد می پردازند.
چالش های اجتماعی ناشنوایان
چالش های شنوایی، از تمام طیف زمینه های اقتصادی و جغرافیایی، بر تمام سنین، نژاد و قومیت ها تاثیر می گذارد. برخی از افراد ناشنوا متولد شدند، برخی دیگر به دلیل یک وضعیت پزشکی، بیماری، زمان یا ضربه، شنوایی خود را از دست می دهند.

برخی از ناشنوایان با پشتیبانی از کاشت حلزون یا سمعک کمی می شنوند. بعضی از آن ها به کل نمی توانند بشنوند. در حقیقت، توانایی ها و نیازهای افراد کم شنوا به اندازه خود جامعه متنوع است. همین امر هم چالش های زیادی را هم برای این افراد و هم برای جامعه ایجاد کرده است.
چرا که راه های بسیاری برای برقراری ارتباط با افراد ناشنوا یا کم شنوا وجود دارد که شاید همه افراد جامعه از آن مطلع نباشند و همین موضوع باعث عدم برقراری درست ارتباط با این افراد و به دنبال آن انزوای آن ها خواهد شد.
برای اطلاعات بیشتر از نحوه ارتباط با افراد ناشنوا می توانید به لینک مقاله افراد ناشنوا و ارتباط با آنها مراجعه کنید.
زبان اشاره
همه ما می دانیم که زبان اشاره یکی از مهمترین راه های ارتباطی افراد ناشنوا با سایرین است. اما به واقع چند درصد از افراد شنوای جامعه زبان اشاره را می دانند؟ مهم تر از آن تا چه میزان از این زبان در مدارس برای آموزش این افراد استفاده می شود؟
شیوع ویروس کرونا مشکلاتی را برای بسیاری از دانش آموزان ناشنوا یا کم شنوا ایجاد کرده که شاید بسیاری از ما حتی به آن فکر هم نکرده ایم. با توجه به همه گیری این ویروس بسیاری از مدارس آموزش خود را به شکل غیر حضوری و از طریق اپلیکیشن های موجود انجام می دهند.

اما چند درصد این اپلیکیشن ها دروس را با زبان اشاره هم تدریس می کنند و این گزینه را برای ناشنوایان در نظر گرفته است. بنابراین، می توان گفت با وجود پیشرفت هایی که زبان اشاره در برقراری ارتباط ناشنوایان با سایر افراد ایجاد نمود، اما آنچنان که باید به آن توجه نشده و همچنان مشکلاتی برای این افراد وجود دارد.
شاید یکی از کارهایی که برای بهبود این مساله می توان انجام داد این است که افراد شنوا نیز الفبای ابتدایی این زبان را یاد بگیرند تا بتوانند در برخورد با یک فرد ناشنوا از آن استفاده کنند. این کار نه تنها در برقراری ارتباط بهتر بین هر دو طرف کمک خواهد کرد بلکه حس بهتری را نیز در ناشنوایان و افراد کم شنوا ایجاد می کند. حس اینکه برقراری ارتباط با آنها برای دیگران از اهمیت بالایی برخوردار است.
توانایی ها و نیازهای افراد ناشنوا و کم شنوا به اندازه خود جامعه متنوع است. همین امر هم چالش های زیادی را هم برای این افراد و هم برای جامعه ایجاد کرده است. مواجهه محدود با ناشنوایان و عدم درک کافی از آن ها باعث ایزوله سازی اجتماعی می شود. زبان اشاره یکی از مهمترین راه های ارتباطی افراد ناشنوا با سایرین است.
ایزوله سازی اجتماعی ناشنوایان
یکی دیگر از مشکلات یا چالش هایی که ناشنوایان با آن مواجه هستند، ایزوله شدن آن ها در جامعه است. چرا که بسیاری از افراد قادر به برقراری ارتباط با افراد ناشنوا نیستند و این موضوع از همان زمان کودکی نیز وجود دارد.
طبق تحقیقات صورت گرفته تعداد زیادی از کودکان ناشنوا از پدر و مادری شنوا متولد می شوند. با وجود اینکه بسیاری از این خانواده ها توانایی برقراری ارتباط با کودک خود را دارند، اما بسیاری هم قادر نیستند به طور کامل و درست با کودک خود ارتباط برقرار کنند و غالبا یا آن ها یا کودکشان دچار درک نادرستی از گفته ها می شوند.
همین عدم توانایی برقراری ارتباط با نزدیکان چه برسد به دیگران در مدرسه، جامعه و محیط کار میتواند آسیب های روحی و عاطفی بسیاری را به افراد ناشنوا وارد سازد. به خصوص برای بسیاری از ناشنوایان که در مناطق روستایی زندگی می کنند، ممکن است آنها تنها فرد ناشنوا در جامعه یا مدرسه خود باشند که ایجاد روابط با دیگران برای آن ها بسیار دشوار است.
بسیاری از افراد ناشنوا معتقدند که حتی در هنگام نزدیک بودن به سایرین به دلیل موانع ارتباطی احساس تنهایی می کنند. آن ها می دانند که این عدم برقراری ارتباط به دلیل بدخواهی یا عدم توجه نیست و تنها به دلیل مواجهه محدود با ناشنوایان و عدم درک کافی است که در نتیجه ایزوله سازی اجتماعی به وجود آمده است.
علاوه بر انزوای اجتماعی، برخی تحقیقات نشان می دهد که کودکان ناشنوا بیشتر در معرض سو استفاده، غفلت و حمله جنسی نسبت به هم سن و سالان شنوای خود قرار دارند که نتایج آن می تواند تاثیر پایداری بر سلامت روانی و جسمی آن ها داشته باشد.
کودکان ناشنوا بیشتر در معرض سو استفاده، غفلت و حمله جنسی نسبت به هم سن و سالان شنوای خود قرار دارند که نتایج آن می تواند تاثیر پایداری بر سلامت روانی و جسمی آن ها داشته باشد.
چالش های بهداشت عمومی
در حقیقت، تحقیقات بسیار کمی در مورد نیازهای بهداشتی ناشنوایان و افراد کم شنوا انجام شده است. به عنوان مثال، نظرسنجی های بهداشتی اغلب از طریق تلفن و به استثنای افراد ناشنوا انجام می شود و در بیشتر مطالعات گسترده بهداشت عمومی ، روش هایی برای تجزیه داده ها به طور خاص در مورد افراد کم شنوا یا ناشنوا وجود ندارد.
بسیاری از افراد ناشنوا و کم شنوا از مواردی که ممکن است مربوط به آگاهی عمومی از وضعیت پزشکی باشد، مانند سابقه پزشکی خانوادگی خود یا حتی اصطلاحات پزشکی اولیه بی اطلاع هستند. زیرا این مزیت را ندارند که قادر به شنیدن صحبت های بستگان و نزدیکان در مورد مسائل بهداشتی یا سایر موارد جانبی باشند.
همچنین این افراد گاهی در هنگام رفتن پیش پزشک متخصص نیز دچار مشکل هستند چرا که شاید نتوانند آنگونه که باید در خصوص بیماری خود به پزشک توضیح دهند. پزشکان نیز ممکن است در تعامل با آنها دچار مشکل شده و نتوانند به خوبی مشکل آن ها را تشخیص دهند و این می تواند برای هر دو طرف ناامید کننده باشد.

البته در همین خصوص محققان پیشنهادهایی را برای بستن شکاف برخی نابرابری های بهداشتی بین افراد ناشنوا و جامعه بیان کردند که شامل موارد زیر است:
- بهبود دسترسی به اطلاعات بهداشتی برای افراد ناشنوا که شامل افزودن زیرنویس به کلیه اطلاعات بهداشت عمومی همراه با صدا مانند فیلم های اطلاعاتی است.
- افراد ناشنوا را نیز در روند تحقیقات در خصوص پروژه های بهداشت عمومی وارد نمود. تحقیقاتی که مناسب با ناشنوایان از جمله تهیه و جمع آوری اطلاعات به زبان اشاره باشد و با توجه به افراد ناشنوا و کم شنوا، داده های جدید تجزیه و تحلیل گردد.
- باید افراد ناشنوا و کم شنوا را به شرکت در بحث های بهداشت عمومی تشویق کرد. تحقیقاتی که مبتنی بر جامعه است می بایست ناشنوایان را نیز به طور فعال استخدام کند تا بینش و اطلاعات در مورد همه مسائل بهداشتی و نه فقط مسائل مربوط به ناشنوایان را کسب کنند. همچنین خدمات تفسیر باید در کنفرانس ها و رویدادهای بهداشت عمومی ارائه شود.
به طور کلی باید گفت درست است که در چند دهه گذشته تغییرات زیادی برای بهبود زندگی افراد ناشنوا و کم شنوا صورت گرفته است. اما برای پیشرفت واقعی، نیاز به تلاش جمعی در تمام سطوح کشور است. نه تنها دولت بلکه افراد شنوا نیز باید در این خصوص مشارکت و تلاش کنند.
در انتها باید به این نکته مهم توجه کرد که ناشنوایان بخشی از همین جامعه هستند و نباید آن ها را جدا از این جامعه تصور کرد، بلکه می بایست راه درست برقراری ارتباط با آن ها را آموخت.
منبع
https://www.sg.uu.nl/artikelen/2018/02/what-it-be-deaf-world-designed-hearing-people
https://www.verywellhealth.com/what-challenges-still-exist-for-the-deaf-community-4153447
نظرتان را بنویسید