
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا که بیماری فشار خون نیز نامیده می شود، فشار بالاتر از حد طبیعی را می گویند. بسیاری از افراد نمی دانند که به بیماری فشار خون مبتلا هستند. اندازه گیری فشار خون تنها راهی است که می فهمید فشار خون دارید یا نه. یکی از خطراتی که فشار خون بالا به همراه دارد افزایش احتمال بروز بیماری یا حمله قلبی است. با اقدام برای کاهش فشار خون، می توانید از خود در برابر بیماری ها و سکته های قلبی و مغزی محافظت کنید.
وقتی قلب خون را از طریق شریان ها پمپاژ می کند، خون به دیواره های شریان فشار می آورد. این به عنوان فشار خون شناخته می شود. در واقع فشار خون فشاری است که به دیواره عروق وارد می شود. سپس شریان ها خون را از قلب شما به سایر قسمت های بدن منتقل می کنند. فشار خون به طور معمول در طول روز بالا و پایین می رود.
اعداد فشار خون به چه معناست؟
فشار خون با استفاده از دو عدد اندازه گیری می شود. اولین عدد مربوط به فشار خون سیستولیک (انقباض قلب) است که فشار عروق شما را در هنگام ضربان قلب اندازه گیری می کند. عدد دوم، فشار خون دیاستولیک (استراحت قلب) نامیده می شود که فشار در رگ های شما را در هنگام استراحت قلب بین ضربان ها اندازه گیری می کند.
اگر اندازه گیری فشار عدد 120 سیستولیک و 80 دیاستولیک را نشان دهد، در واقع فشار شما همان 12 روی 8 است. اما فشار خون طبیعی کدام است؟ سطح فشار خون طبیعی باید کمی کمتر از 12/8 باشد.
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا که بیماری فشار خون نیز نامیده می شود، فشار بالاتر از حد طبیعی را می گویند. فشار خون شما بر اساس فعالیت های شما در طول روز تغییر می کند. اما اگر فشار شما به طور مداوم بالاتر از حد نرمال باشد، می تواند منجر به تشخیص فشار خون بالا شود.
هرچه سطح فشار خون شما بیشتر شود، خطر بیشتری برای سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری های قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی در شما وجود خواهد داشت. به همین جهت پزشک متخصص و معالج شما می تواند فشار خون بالا را تشخیص داده و با بررسی میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و مقایسه آنها با سطوح موجود در برخی از دستورالعمل ها، تصمیمات درمانی را اتخاذ نماید.
دستورالعمل هایی که برای تشخیص فشار خون بالا استفاده می شود ممکن است در بین متخصصان کمی متفاوت باشد. برخی از پزشکان اگر که فشار خون فرد به طور مداوم 14/9 یا بالاتر باشد را به عنوان بیمار مبتلا به فشار خون تشخیص می دهند.
اما برخی دیگر از متخصصان هنگامی که فشار خون فرد به طور مداوم 13/8 یا بالاتر باشد، بیماران مبتلا به فشار خون را تشخیص می دهند که این دستورالعمل در سال 2017 منتشر شده است.
در صورت تشخیص فشار خون بالا، پزشک متخصص قلب و عروق در خصوص میزان فشار خون و برنامه های درمانی با بیمار صحبت خواهد کرد و در صورت نیاز داروهای خاصی را نیز تجویز می کند.
علائم و نشانه های فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا معمولاً علائم و نشانه های هشدار دهنده ای ندارد و بسیاری از افراد نمی دانند که به آن مبتلا هستند. اندازه گیری فشار خون تنها راهی است که می فهمید بیماری فشار خون دارید یا نه.
چه چیزی منجر به فشار خون بالا می شود؟
فشار خون بالا معمولاً با گذشت زمان ایجاد می شود. این اتفاق می تواند به دلیل داشتن سبک زندگی ناسالم مانند عدم فعالیت بدنی منظم و کافی، رژیم غذایی نامناسب و پر چرب رخ دهد. همچنین داشتن برخی از مشکلات جسمانی مانند دیابت و اضافه وزن نیز می تواند خطر ابتلا به فشار خون را افزایش دهد.
فشار خون بالا همچنین می تواند در دوران بارداری اتفاق بیفتد. اطلاعات بیشتر در این خصوص را می توانید در مقاله فشار خون بالا در دوران بارداری مطالعه کنید.
فشار خون بالا چه مشکلاتی را ایجاد می کند؟
فشار خون بالا از بسیاری جهات می تواند برای سلامتی شما مشکل ساز باشد. این بیماری می تواند به اندام های مهمی مانند قلب، مغز، کلیه ها و چشم شما آسیب برساند. خبر خوب این است که در بیشتر موارد می توانید فشار خون خود را کنترل کنید تا خطر ابتلا به مشکلات جدی سلامتی را کاهش دهید.
حمله قلبی و بیماری های قلبی
یکی از خطراتی که فشار خون بالا به همراه دارد افزایش احتمال بروز بیماری یا حمله قلبی است. فشار خون بالا کشش عروق را کاهش می دهد. این امر منجر به کاهش جریان خون و اکسیژن به قلب می شود، در نتیجه بیماری های قلبی رخ می دهد. به دنبال کاهش جریان خون در قلب مشکلات زیر به وجود می آید:
درد قفسه سینه (آنژین)
درد قفسه می تواند یکی از علائم حمله قلبی باشد. چرا که این حالت زمانی اتفاق می افتد که راه خونرسانی به قلب مسدود شده و عضله قلب بدون اکسیژن کافی از کار افتادن می افتد. بنابراین هر چه میزان مسدود شدن عروق و رسیدن خون به قلب کمتر باشد، آسیب بیشتری به آن وارد می شود.
نارسایی قلبی ، یکی از بیماری هایی است که در آن قلب نمی تواند خون و اکسیژن رسانی کافی به سایر اندام های بدن داشته باشد.
مشکلات و سکته مغزی
فشار خون بالا می تواند باعث ترکیدگی یا انسداد رگ های تامین کننده خون و اکسیژن مغز شده و در نتیجه باعث بروز سکته مغزی شود. سلول های مغزی در اثر سکته می میرند زیرا اکسیژن کافی دریافت نمی کنند.
از بین رفتن سلول های عصبی در طی سکته مغزی می تواند باعث ناتوانی جدی در گفتار، حرکت و سایر فعالیت های اساسی فرد شود. حتی در مواردی می تواند منجر به مرگ بیمار گردد. همچنین تحقیقات نشان داده است که داشتن فشار خون بالا، به ویژه در میانسالی، با عملکرد شناختی ضعیف تر و زوال عقل در اواخر زندگی مرتبط است.
برای اطلاعات بیشتر در خصوص زوال عقل و عوامل آن مقاله ی انواع زوال عقل و عوامل ایجاد کننده آن را ببینید.
بیماری کلیوی
یکی دیگر از مشکلات و خطراتی که افراد مبتلا به فشار خون با آن مواجه هستند بیماری های کلیوی است. افراد بزرگسال مبتلا به دیابت، فشار خون یا هر دو بیشتر از افراد فاقد این شرایط در معرض خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه قرار دارند.
چگونه می توان فهمید که فشار خون بالا داریم؟
تنها یک راه وجود دارد که بدانید آیا مبتلا به فشار خون بالا هستید یا نه. می بایست به پزشک مراجعه کنید و از آنها بخواهید تا فشار شما را اندازه گیری کنند. این کار بسیار سریع و بدون هیچ گونه دردی انجام می شود.
اگر مشکوک به بیماری فشار خون باشید تیم پزشکی از شما می خواهد تا در خانه نیز به طور منظم فشار خود را اندازه گیری کنید که به عنوان نظارت بر فشار خون خود اندازه گیری شده نیز شناخته می شود.
فشار خون بالا “قاتل خاموش” نامیده می شود زیرا معمولاً هیچ علائم و نشانه های هشدار دهنده ای ندارد و بسیاری از مردم نمی دانند که به آن مبتلا هستند و ممکن است هنگامی که به سایر مشکلات جسمانی مبتلا شدند از آن آگاه شوند.
برای جلوگیری یا کنترل فشار خون بالا چه کاری می توانیم انجام دهیم؟
بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون می توانند با ایجاد تغییر در سبک زندگی، فشار خون خود را به حد طبیعی آن کاهش دهند یا آن را در حد نرمال نگه دارند. در ابتدا باید این را بدانید که می بایست تحت نظر یک پزشک متخصص باشید تا راه کارهای لازم را به شما بگوید.
اما از دیگر کارهایی که می توان انجام داد شامل:
- داشتن حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی در هر هفته (حدود 30 دقیقه در روز، 5 روز در هفته)
- سیگار نکشیدن
- داشتن یک رژیم غذایی سالم، از جمله محدود کردن سدیم (نمک) و الکل
- حفظ وزن سالم
- مدیریت استرس
علاوه بر ایجاد این تغییرات مثبت در سبک زندگی باید این نکته را هم در نظر داشته باشید که برخی از افراد مبتلا به فشار خون برای کنترل فشار خون خود نیاز به دارو دارند. بنابراین همواره با یک پزشک مشورت کنید.
اگر فکر می کنید فشار خون دارید یا اینکه به شما گفته شده مبتلا به فشار خون بالا هستید و هنوز آن را تحت کنترل ندارید، فورا به یک متخصص قلب و عروق مراجعه کرده تا روش درمانی خود را آغاز کنید.
با اقدام برای کاهش فشار خون، می توانید از خود در برابر بیماری ها و سکته های قلبی و مغزی محافظت کنید.
منبع
https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm
پینگ بک: فشار خون بالا در دوران بارداری - علائم پره اکلامپسی | بانک پزشکی IranMedBank